Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
en

Villanyfűtés

Mikor érdemes villannyal fűteni?
 
Az elektromos áram elterjedése óta gyakorlatilag valamilyen szinten fűtünk is az árammal. Ez azon a megfigyelésen alapszik, hogy minden elektromos berendezés hőt is termel működés közben, amivel fűti a környezetét. Joule törvénye értelmében az elektromos áramnak hőhatása is van.
 
Ahhoz, hogy villannyal fűtsünk az elektromos áram meglétén kívül egyéb követelmény nincs. A minimális áramerősség készülékenként változik, ajánlott a minimum 230 V-t. Mindenképpen javasolt a villám és túlfeszültség védelem kiépítése illetve több fázis kiépítése. Szünetmentes táp alkalmazása esetén áthidalhatjuk az áramszünet okozta problémákat. A villanyfűtés előnye hogy nincs szükség kéményre, kazánházra, (általában) engedélyeztetésre, mint a gáz vagy a szilárd tüzelésű készülékeknél. Működésük tiszta, zajtalan, és nem kell tartani a szénmonoxid mérgezéstől. Nincs melléktermék, nincs koromképződés, emellett például a hőszivattyú esetében az üzemeltetési költség is alacsony.
 
A villannyal működő fűtőkészülékek általános jellemzője, hogy hatásfokuk magas, s mivel nem tartalmaznak mozgó alkatrészt élettartamuk gyakorlatilag korlátlan. Beüzemelés után további ráfordítást nem igényelnek, a fűtőpaneleknek nincsenek karbantartási költségei.
 
A villamos fűtés előnyei összefoglalva: a beüzemeléséhez elegendő egy egyszerű hálózati csatlakozás, az energiahordozót nem kell előre megvásárolni, (így nem kell előzetesen pénzt befektetni,) a készülékek tisztítása és karbantartási költsége alacsony, a technológia tiszta és környezetbarát, működés közben nincs korom- és porkibocsátás, üzemeltetése automatikus, ezért a készülék nem igényel felügyeletet.
 
Sok helyen, ahol nincs gázkiállás, vagy nem megoldható a kémény a villanyfűtés az egyedüli és legkézenfekvőbb alternatíva.
 
Hátrányuk, hogy sok esetben bizonyos készüléktípusok, nem gazdaságosak. Egy ventillátoros fűtőkészülék villanyfogyasztása magas, és ezáltal az üzemeltetési költsége is drága. Az elektromos fűtőkészülékek működtetése főleg azokban a háztartásokban gazdaságos, ahol csak kiegészítő fűtésre van szükség. A villamos alapfűtés költsége ugyanis (annak ellenére, hogy az elektromos fűtőkészülékek hatásfoka közel l00%) meglehetősen magas.
 
Az elektromos fűtőkészülékek tulajdonságai jelentősen eltérnek egymástól, ezért célszerűbb típusonként vizsgálni ezeket.
 
Alkalmazásuk szerint megkülönböztetünk alap- vagy kiegészítő fűtőkészülékeket.
 
Az alapfűtésre használható fűtőkészülékek közül leggazdaságosabb a hőtárolós kályha, ez az egyetlen elektromos fűtőkészülék, amely alapfűtésre javasolható. Éjszakai, külön mért fogyasztási helyről működik, így gazdaságosan üzemeltethetjük. A hőtárolós kályhák 3,15; 4,5; 6 kW-os teljesítménnyel készülnek. A fűteni kívánt helység méretéhez kell igazítani a megfelelő kályhát, ehhez legjobb szakember segítségét igénybe venni. Ne feledjük azt sem, hogy a hőtárolós készülékek telepítéséhez előzetes engedély szükséges.
 
Padlófűtések esetén megkülönböztetünk hőtárolós és közvetlen villamos padlófűtést.
 
A hőtárolós padlófűtésnél a hő leadás túlnyomórészt (70-80%-ban) sugárzás útján történik, egyenletes a hő eloszlása a helyiségekben. A szerelésnél kedvezőek a beruházás költségei, a berendezések elektromos hőtárolós készülékekkel kombinálhatók. Élettartama nagy, fenntartási költsége alacsony, helytakarékos, mivel fűtőtestre, fűtőhelyiségre és kéményre sincs szükség. A hőt a padlózatban tárolja, a tároló közeg: esztrich, a kívánt szobahőmérsékletet helyiségenként lehet beállítani. A hőtárolós padlófűtés költsége kedvező az éjszakai áram használatával. a készülék teljesítménye jól illeszkedik a helyiségek hőigényéhez. A „feltöltés” a külső hőmérséklet és a maradék hő függvényében központilag szabályozott.
 
A közvetlen padlófűtés alapvetően hasonló a hőtárolós padlófűtéshez, fürdőszobák padlójának temperáló fűtésére alkalmas. Az igényeknek megfelelő a hőleadás, bár kiegészítő fűtésre rendszerint szükség van. Nincs helyigénye, a meleget a fűtött padló biztosítja, a fűtési teljesítmény jól illeszkedik a helyiség hőigényéhez.
 
 
 
A kiegészítő fűtőkészülékeket az alap fűtőkészülékek mellett alkalmazzuk.
 
A hősugárzók felismerhetők arról, hogy fűtőbetétjük vörös izzásig hevül és a fűtőbetét mögött krómozott vagy politúrozott tükröző felület található. Az elektromos energia túlnyomó részét infravörös sugárzássá alakítják. A sugarak akadálytalanul terjednek a levegőben, és csak a tárgyak, élőlények felületén alakulnak át ismét hővé. A hősugárzók kellemes hőérzetet keltenek anélkül, hogy a környezet levegőjét számottevően felmelegítenék.
 
Használata ott indokolt, ahol a fűtendő tér részlegesen vagy teljesen nyitott, vagy ahol egyéb okból fokozott a légáramlás. Ilyenek elsősorban a műhelyek, pavilonok, porták, gazdasági épületek Ezeken a helyeken a fűtést kizárólag hősugárzóval oldhatjuk meg, mivel a levegő felmelegítése az erős légáramlás, vagy a gyenge hőszigetelés miatt nem lehetséges.
 
Ezeken kívül olyan helyiségekben használatos, ahol csak rövid ideig tartózkodunk és ezért nem célszerű a folyamatos fűtés, például garázs, pince. Alkalmazzák még rövid ideig a meglévő fűtés intenzív kiegészítésére általában fürdőszobában, vagy babaszobában. A készülékek fűtőteljesítménye 600-1800 W a felfűtési idő gyors, egy percen belüli, a befűthető tér nagysága 15-45 m2
 
Az infra fűtőpanelnek is sugárzó hője van. Normál esetben fűtőtestünk vagy fűtött padlónk, folyamatosan melegíti a levegőt, de sajnos keveri a port is. Ezzel szemben az infra panel nem a levegőt melegíti fel és használja hő közvetítőként, hanem az adott helyiségben lévő élő szervezetet és az ott található berendezést. Ezek később folyamatosan visszaadják az elnyelt hőt.  Hatásfokára jellemző, hogy kb. 35W fűt be 1m3-t.
 
A konvektorok családjába tartozó készülékek közvetlenül a levegőt melegítik. Működésükre az alacsony felületi hőmérséklet és a lassú légáramlás jellemző. Kisebb, zárt helyiségek folyamatos fűtésére, vagy nagyobb helyiségek kiegészítő fűtésére használhatjuk őket.
 
Előnyük, hogy a fokozatkapcsolóval a fűtőteljesítményt igény szerint állíthatjuk be, így energiát takarítunk meg. Fűtőteljesítményük 500-2500 W, a fűthető légtér 15-65 m3
 
Figyelni kell rá, hogy vizes, párás helyeken ne alkalmazzuk, mert áramütést okozhatnak!
 
A panelfűtőtestek a konvektorok családjába tartoznak, de a csepegő víz ellen is védettek, ezért a fürdőszobában is használhatók. Ezek a falra szerelhető, esztétikus kivitelű készülékek törölközők felfüggesztésére, szárítására is alkalmasak.
 
A ventilátoros hőkandallók kis méretű, könnyen hordozható, rendkívül praktikus készülékek. Működésük leginkább a hajszárító működéséhez hasonlít, hisz a levegőt a fűtőbetéten egy ventilátor préseli át. A hőleadása intenzív pillanatok alatt képes megemelni egy kisebb helyiség hőmérsékletét. Alkalmazható minden olyan zárt helyiségben, ahol gyors felmelegítésre van szükség. A kettős szigeteléssel készült típusaik védőföldeléses aljzat nélkül is használhatóak. Olyan készüléket érdemes választani, amelyik beépített hőmérséklet-érzékelővel rendelkezik, mert ezek a helyiség hőmérsékletéhez igazodva, szakaszosan üzemelnek, feleslegesen nem fogyasztanak villamos energiát. Fűtőteljesítményük 1000-2500 W.
 
Az olajradiátorokban az elektromos fűtőbetét olajat melegít fel. Az olaj egyenletes felületi hőmérsékletet biztosít, és mivel időkapcsolás után sem hűl le azonnal, ezek a radiátorok kismértékben hőtároló jellegűek. Ma már az olajradiátorok a korábbiaknál esztétikusabb kivitelben készülnek, a tagolatlan fémborítás pedig gyorsítja a forró levegő áramlását. Egyes típusok a levegő nedvességtartalmát is beállítják a beépített párásítóval. Kisebb helyiségek főfűtésére, vagy nagyobb helyiségek kiegészítő fűtésére alkalmas.
 
Léteznek még elektromos kandallók is, melyeket inkább esztétikai okból szoktak elhelyezni a lakás középpontjában. Ezek üvegfalán keresztül úgy látjuk, mintha valóban égne bennük a tűz, ez azonban csak látszat. A elektromos kandallók hőleadása minimális, inkább hangulat teremtő funkciójuk miatt alkalmazzák ezeket a készülékeket.
 
 
 
A villanyfűtés témakörébe tartoznak még továbbá a fűteni is képes klíma berendezések illetve a hőszivattyúk, azonban e két témakört nagyobb terjedelme miatt külön cikkben fogjuk körbejárni.  
Tartalomhoz tartozó címkék: Fűtés