Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Wamsler

A Wamsler SE a Salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyár jogutódjaként 1992-től a németországi (müncheni) Wamsler GmbH-val egyesülve több mint 100 éve (1894-óta) gyárt háztartási sütő-, főző-, fűtőkészülékeket.

A jelen:
Az elmúlt években az Iparfém Kft.-vel és a Mátrafűtőber Kft.-vel kibővülve ma Közép Európa legnagyobb, 100%-ban magyar magántulajdonban lévő „tűzhelygyára“ vagyunk. Termékeink nagyobb részét exportáljuk főleg német, osztrák, holland piacra, de jelentős részesedést foglalunk el a magyar piacon is.
Technológiai területeken korszerű, termelékeny berendezésekkel rendelkezünk. Éves szinten több mint 10.000 t lemezt használunk és 4.500 t vasöntvényt gyártunk, ebből 2.500 t-t építünk be készülékeinkbe.

 

(1894) Keszler Antal, Böhm Béla és Bauer Miksa kereskedők és zálogház tulajdonosok május 16-án telepengedélyt kapnak Salgótarjánban egy vasöntöde és gépgyár felépítéséhez, melyben kályha- és tűzhely öntvényeket, valamint vasúti féktuskókat készítenek.

(1898) Egyesül a Hirsch és Frank budapesti kisvasöntödei közkereseti társasággal és megalakul a Hirsch és Frank budapest-salgótarjáni gépgyár és vasöntöde részvénytársaság.

(1917) A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank Rt. megszerzi a gyár részvénytöbbségét.

(1922) A zománcozott tűzhelyek, takaréktűzhelyek, valamint öntöttvas edények gyártásával foglalkozó vállalat április 5-én újabb cégváltozáson megy keresztül, és nevét Budapest -Salgótarjáni Gépgyár és Vasöntöde Részvénytársulatra változtatja.

(1949) Államosítás után a gyár különválik a budapesti üzemtől, és Salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyár néven folytatja működését.

(1959)-től LAMPART ZIM Salgótarjáni Gyára néven működik tovább és elkezdik a gáztűzhelyek gyártását.

(1981)-től ismét önálló a Salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyár állami vállalat.

(1992) A privatizáció során a müncheni Wamsler GmbH-val többségi ÁVÜ tulajdonnal megalakul az SVT-Wamsler Rt.

(1994) Az ÁVÜ privatizálja és részét a menedzsment és dolgozók alkotta konzorciumnak eladja, így működik tovább az SVT-Wamsler Rt.

(1995) A cég megvásárolja a volt bányagépgyárat. Az új cég az Iparfém Kft. tevékenysége alkatrész- és kandallógyártás.

(1997) A cégcsoport megvásárolja a Fűtőber nagybátonyi gyárát.

(2000) A cég SVT-Wamsler Holding Rt. néven új rendszerben működik tovább. Tagjai a Tűzhelygyár Kft., a Vasöntöde Kft., az Iparfém Kft. és a Mátrafűtőber Kft.

(2001) A német, müncheni székhelyű Wamsler GmbH-t megvásárolja a cégcsoport.

(2004) A termelő Kft-k összevonásra kerülnek (a Mátrafűtőber kivételével) és egy cégként dolgoznak tovább, mint SVT-Wamsler Rt.

(2005) A cégcsoport többségi részét az Agráringatlan Kft. vásárolja meg.

(2006) A törvényi előírás szerint a cég neve SVT-Wamsler Zrt-re módosul.

(2008) A cég neve Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Rt-re módosul.

Rendezés: