Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tudnivalók a split klímáról

Mit jelent a split klíma kifejezés és mit érdemes tudni róla?

A split klíma, mint elnevezés, az angol split, azaz hasított/osztott szóból ered, amelynek lényege, hogy a klíma külső és belső egységre van osztva. A két részt általában egy szigetelt rézcső köti össze, amely a hűtőközeget szállítja. Az egységek kizárólag egymással együtt működnek, a beüzemeléshez pedig mindenféleképpen klímaszerelő szakemberre van szükségünk.

Ennek a technológiának köszönhetően a berendezések kellemetlen részeivel nem kell kapcsolatba kerülnünk, azok teljes mértékben a klimatizálni kívánt helyiségeken kívül kapnak helyet. Az esztétikai élményen túl persze más előnyei is vannak.

A kültéri egységben található ugyanis a kompresszor, a kondenzátor (külső hőcserélő) és a kondenzátort hűtő ventilátor. A kompresszor felel a körfolyamat fenntartásáért. Mint tudjuk, a klímák esetében a kompresszor jelenti a leghangosabb zajforrást, ezért szerencsés, hogy a kültéri egységben helyezkedik el. A kompresszor működése során felszabaduló hő sem kerül be a hűteni kívánt helyiségbe, ezáltal az energiafelhasználás is kevesebb. A kondenzátorban történik az elpárolgott folyadék lecsapódása.

A készülék belső egységében pedig az elpárologtató (belső hőcserélő) helyezkedik el, illetve van egy ventilátor, ami az intenzívebb hűtést teszi lehetővé, amely emellett azért felel, hogy a levegő szétterítve kerüljön a helyiségbe. Az elpárologtatóban párolog el a folyadék. A hűtés tehát a fent említett zárt körfolyamaton keresztül megy végbe, és a közhiedelemmel ellentétben nincs légcsere.
 
A split klímaberendezések esetében lehetőségünk van arra, hogy egy kültéri egységre több különböző kialakítású és teljesítményű beltéri egységet csatlakoztassunk, ilyenkor multi split klímaberendezésről beszélünk. A beltéri egységek üzemelhetnek szimultán (vagyis egyszerre ugyanazt csinálhatják) vagy variálható (külön irányítható) módon. Amennyiben csak egy beltéri és egy kültéri egység van, azt pedig szakmai nyelven mono split klímaberendezésnek hívjuk. 

A split klímákat gyakorlatilag bárhova fel lehet szerelni. A leggyakrabban az oldalfalakra szerelhető megoldásra esik a választás, de a mennyezeti és a padlóra állítható berendezés is sűrűn előfordul. A kazettás klíma - azaz más néven álmennyezeti klíma-, az elkészített álmennyezetbe illeszthető, így tulajdonképpen nincs plusz helyigénye a szerkezetnek és nem is látható. Ezen kívül szót kell ejtenünk az úgynevezett légcsatornás megoldásról is, amelynek lényege, hogy a légtechnikai eszközök és a hűtőtestek légcsövekkel vannak összekapcsolva az álmennyezetbe illesztett befúvó és elszívó elemekkel, tehát ebben az esetben sincs plusz helyigénye a készüléknek.

A split klíma jelenleg a legelterjedtebb készülék típus a klímák körében. A nagy népszerűsége tehát abban rejlik, hogy kiváló hűtőteljesítménnyel bír alacsony zajszint mellett és az energiafelhasználást illetően igencsak gazdaságosan üzemel. Karbantartási igénye alacsony, évente 1-2 alkalommal javallott tisztíttatni. 

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Tartalomhoz tartozó címkék: Hűtés