Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kávé érdekességek

Kávé érdekességek
A kávé az az ital, amely a világ összes reggelét melegséggel tölti meg. ☕⠀

A legenda szerint egy etióp juhász lett először figyelmes arra, hogy a kecskék éjjel igencsak élénkek maradnak, ha napközben egy bizonyos vörös bogyót fogyasztanak. Erről a juhász beszámolt a közelben élő szerzeteseknek, akik ebből a vörös bogyóból italt főztek, és a hosszú imádságuk alatt ennek az italnak a segítségével tartották magukat ébren.

A kávét először Jemenben kezdték el termeszteni, majd mohamedán zarándokok vitték magukkal Mekkába és Medinába, ahonnan pedig tovább terjedt a Közel-Keletre. Később Arábiában és Egyiptomban is teret nyert a kávétermesztés fogyasztása, amely aztán mindennapi szokássá vált. Európába, egész pontosan Velencébe az 1600-as évek elején érkeztek meg az első kávészállítmányok. Innentől kezdve nem volt megállás, az emberek megismerték és megszerették a kávét, a híre pedig egyre messzebb szállt. A kávé tehát ennek köszönhetően a világ minden tájára eljutott és népszerűsége hihetetlen módon megnőtt.

A világ legdrágább kávéja jelenleg a Kopi Luwak (civet coffee). Ez a különleges és ritka kávéfajta az indonéz kávéültetvényekről származik.A főként Japánban és Amerikában elérhető kávé titka abban rejlik, hogy igencsak sajátos eljárással készül el. Ott élnek ugyanis a vadon élő cibetmacskák, akik nyersen elfogyasztják a még vörös színű kávébabot, majd az ürülékükből a dolgozók kézzel válogatják ki a különleges kávészemeket.

A kávéban található koffein a kávé fő hatóanyaga. A koffein egy fehér színű, keserű ízű kristályos vegyület, amely egyébként a teában is megtalálható. Érdekes, hogy a koffein hogyan hat bizonyos gyógyszerek szedése alatt. Az antibiotikumok például lassítják a koffein kiürülését, aminek köszönhetően hosszabb ideig tart az élénkítő hatása. A fájdalomcsillapítók esetében azok hatását a koffein felerősíti, ezért kisebb adag gyógyszer is elegendő a kívánt hatás eléréséhez. Továbbá fontos tudni, hogy a koffein a vas felszívódását gátolja, ezért vaspótló készítmények szedése esetén nem javasolt a kávéfogyasztás.

A kávé tele van antioxidánsokkal és fontos tápanyagokkal. Több tanulmány is bizonyítja, hogy a kávéfogyasztók körében sokkal alacsonyabb bizonyos betegségek kialakulásának kockázata.

Lássuk a kávéfogyasztás előnyeit:

·        tele van antioxidánsokkal,

·        létfontosságú tápanyagokat tartalmaz (riboflavin (B-2 vitamin), pantoténsav, mangán, kálium, magnézium és a niacin),

·        zsírégető hatású,

·        kedélyjavító hatással bír,

·        növeli a fizikai teljesítőképességet,

·        serkenti az agyműködést,

·        májvédő hatást fejthet ki,

·        csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát,

·        csökkenti az infarktus kockázatát,

·        megelőzheti az Alzheimer-kórt és a demencia kialakulását,

·        csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét.

Termékpalettánkban megtalálod a klasszikus kotyogós kávéfőzőtől kezdve a kávédarálón túl a modern megoldásokig a Neked való kávéfőzés módját! Nézz szét kínálatunkban, hiszen egy csésze kávé nem csak a kedvedre, de az egészségedre is jótékony hatással lesz!