Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hőszivattyús fűtés-hűtés

Hőszivattyúk, a jövő fűtési rendszerei.
 
A hőszivattyúk működésük során felhasználják a levegő, a föld vagy a víz hőenergiáját. A hőszivattyút minden évszakban kihasználhatjuk, telepítésével házunk teljes éves fűtés- hűtésigényét megoldjuk anélkül, hogy szükség lenne kiegészítő fűtésre.
 
A hőszivattyú működési elve, hogy a felhasznált energiát nem hővé alakítja, hanem a külső energia segítségével nyer ki hőt az alacsonyabb hőmérsékletű forrásból, és azt egy magasabb hőmérsékleten hasznosítja. A hőszivattyú által előállított hőenergia állandó fűtést, hűtést és meleg vizet biztosít számunkra. Egyaránt alkalmazható padló-, fal- és légfűtéses rendszerekhez, használható mind a mezőgazdaságban, mind ipari méretekben is. Alkalmazásakor csak viszonylag kevés elektromos energiát használunk, ezáltal nem vagyunk kiszolgáltatva az energia árak változásának, és környezetvédelmi szempontból is kedvező a választásunk.
 
A hőszivattyú kevesebb energiát használ fel, mint amennyit lead. A szükséges energia egy része elektromos áram, a másik részét pedig, a hőszivattyú a forrásából nyeri. A hőszivattyú működésére jellemző arányszám mutatja a rendszer hatékonyságát. A COP (Coefficient of performance) szám megmutatja, hogyan viszonyul egymáshoz a hőszivattyú által leadott hasznos hő teljesítmény és a felhasznált hajtási teljesítmény. Ez általában 3 és 5 között van, tehát egységnyi elektromos áram elhasználása ellenében 3-5 egységnyi hőenergiát állíthatunk elő. A kedvező működést az is elősegíti, hogy a környezetbarát hőszivattyúkhoz igényelhetünk kedvezményes GEO tarifát, mely olcsóbb, mint a “hagyományos” áram. Erről a GEO tarifáról azt kell tudni, hogy ez egytarifás, különmért, vezérelt tarifa. Naponta legalább 20 óra fűtési időt nyújt a hőszivattyú számára úgy, hogy egy megszakítás nem lehet hosszabb 2 óránál, és két megszakítás között minimálisan 2 óra felfűtési idő áll rendelkezésre. A hőszivattyús rendszer ezen a módon megfelelő mennyiségű, és kedvező árú villamos energia betáplálást kap az üzemeléshez.
 
Fentiek alapján a hőszivattyúval rendelkező háztartások jelentős fűtésköltséget spórolhatnak meg. Összehasonlítva a gázfűtéssel, az elektromos áram lényegesen olcsóbb, az elektromos áram drágulása jóval kisebb mértékű, mint a gázárak drasztikus emelkedése. Megfelelő hőszivattyú választásával pedig, a klímakészülékekkel összehasonlítva is kedvezőbben oldhatjuk meg házunk hűtését, és gazdaságosan állíthatunk elő meleg vizet.
 
A hőszivattyúk technológiáját hosszú évek alatt fejlesztették ki és tökéletesítették, a készülékeket pedig, olyan kiváló alkatrészekből szerelték össze, melyek minimum 25-30 évig hiba nélkül működnek.  A hőszivattyúba történő befektetés akár 5 év alatt megtérülhet.
 
A hőszivattyú több, előnyös tulajdonsága mellett talán az a legfontosabb, hogy folyamatosan alacsonyan tartja a fűtésköltségeinket. A lakás fűtéséhez szükséges energia mindössze 15-30%-át kell megvásárolnunk, a többit a környezetünkben lévő ingyenes, megújuló alternatív energiaforrások biztosítják. A folyamatosan dráguló gázár sem lesz hatással a fűtési kiadásaink alakulására.
 
Hőszivattyú telepítésével megoldhatjuk, nyáron otthonunk hűtését is. A klímaberendezéseket gazdaságosan helyettesíti, emellett a levegő állaga kellemes marad, a zajszínt pedig, lényegesen alacsonyabb. 
 
Hőszivattyúval meleg vizet is (max 60°C-os) is olcsóbban állíthatunk elő. Tökéletesen használható tartályok felfűtésére és melegen tartására, valamint medencék hőfokának megtartására is.
 
A következő előnyös tulajdonságok is amellett szólnak, ha lehetőségünk van, ezt a fűtési-hűtési módot válasszuk:
 
A hőszivattyú karbantartási igénye elhanyagolható. Alacsony az éves karbantartási kiadás elegendő 10-15 évente a beállítást módosítani, és kisebb javítások is csak évtizedek múlva kell elvégezni rajta. Megtakaríthatjuk a kémény építés költségét, és az azzal járó kéményseprési és ellenőrzési díjakat. A technológiából adódóan biztonságos, nem fenyeget sem a szénmonoxid mérgezés, sem pedig a gázrobbanás veszélye. A hőszivattyú tiszta és környezetbarát mivel működése közben semmilyen káros és piszkos anyagot nem bocsát ki. A hőszivattyúnak kicsi a helyigénye. Beépíthető kisebb helyiségekbe, kamrába, garázsba, esetleg tetőre kertbe, vagy akár a ház falára is. Egy ilyen berendezés megnöveli otthonunk piaci értékét is. A lényegesen kedvezőbb rezsiköltségek miatt a hőszivattyúval ellátott házak, otthonok piaci értéke eladás esetén magasabb.
 
A fent felsorolt rengeteg előnyt sajnos ma még nem igazán adják olcsón. Maga a készülék is pillanatnyilag még nehezen megfizethető, s ha ilyet vásárolunk, arra is gondoljunk a beüzemelési költsége sem alacsony. Ezért a hőszivattyú hosszú távú befektetésnek tekinthető, minimum 25-30 évre kell gondolnunk. Ez azonban azt is jelenti egy életre olcsón, kedvezően és megnyugtatóan le van a gondunk, otthonunk fűtéséről-hűtéséről.
 
Cikksorozatunk következő részében az általában hűtésre használatos klímákról esik szó, melyek kiegészítő fűtésre is kiválóan alkalmasak.
Tartalomhoz tartozó címkék: Fűtés Hűtés