Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
en

Tudnivalók a split klímáról

A split klíma, mint elnevezés, az angol split, azaz hasított/osztott szóból ered, amelynek lényege, hogy a klíma külső és belső egységre van osztva. A két részt általában egy szigetelt rézcső köti össze, amely a hűtőközeget szállítja. Az egységek kizárólag egymással együtt működnek, a beüzemeléshez pedig mindenféleképpen klímaszerelő szakemberre van szükségünk.

Milyen előnyei vannak a split klímának?

Ennek a technológiának köszönhetően a berendezések kellemetlen részeivel nem kell kapcsolatba kerülnünk, azok teljes mértékben a klimatizálni kívánt helyiségeken kívül kapnak helyet. Az esztétikai élményen túl persze más előnyei is vannak.

A kültéri egységben található ugyanis a kompresszor, a kondenzátor (külső hőcserélő) és a kondenzátort hűtő ventilátor. A kompresszor felel a körfolyamat fenntartásáért. Mint tudjuk, a klímák esetében a kompresszor jelenti a leghangosabb zajforrást, ezért szerencsés, hogy a kültéri egységben helyezkedik el. A kompresszor működése során felszabaduló hő sem kerül be a hűteni kívánt helyiségbe, ezáltal az energiafelhasználás is kevesebb. A kondenzátorban történik az elpárolgott folyadék lecsapódása.

A készülék belső egységében pedig az elpárologtató (belső hőcserélő) helyezkedik el, illetve van egy ventilátor, ami az intenzívebb hűtést teszi lehetővé, amely emellett azért felel, hogy a levegő szétterítve kerüljön a helyiségbe. Az elpárologtatóban párolog el a folyadék. A hűtés tehát a fent említett zárt körfolyamaton keresztül megy végbe, és a közhiedelemmel ellentétben nincs légcsere.

A multi split klímaberendezés 

A split klímaberendezések esetében lehetőségünk van arra, hogy egy kültéri egységre több különböző kialakítású és teljesítményű beltéri egységet csatlakoztassunk, ilyenkor multi split klímaberendezésről beszélünk. A beltéri egységek üzemelhetnek szimultán (vagyis egyszerre ugyanazt csinálhatják) vagy variálható (külön irányítható) módon. Amennyiben csak egy beltéri és egy kültéri egység van, azt pedig szakmai nyelven mono split klímaberendezésnek hívjuk. 

A webshopunkban megvásárolható split klímákat gyakorlatilag bárhova fel lehet szerelni. A leggyakrabban az oldalfalakra szerelhető megoldásra esik a választás, de a mennyezeti és a padlóra állítható berendezés is sűrűn előfordul. A kazettás klíma - azaz más néven álmennyezeti klíma-, az elkészített álmennyezetbe illeszthető, így tulajdonképpen nincs plusz helyigénye a szerkezetnek és nem is látható. Ezen kívül szót kell ejtenünk az úgynevezett légcsatornás megoldásról is, amelynek lényege, hogy a légtechnikai eszközök és a hűtőtestek légcsövekkel vannak összekapcsolva az álmennyezetbe illesztett befúvó és elszívó elemekkel, tehát ebben az esetben sincs plusz helyigénye a készüléknek.

A split klíma jelenleg a legelterjedtebb készülék típus a klímák körében. A nagy népszerűsége tehát abban rejlik, hogy kiváló hűtőteljesítménnyel bír alacsony zajszint mellett és az energiafelhasználást illetően igencsak gazdaságosan üzemel. Karbantartási igénye alacsony, évente 1-2 alkalommal javallott tisztíttatni. 

Ha jó ár-érték arányú split klímát keres, ajánljuk figyelmébe az Airfel klímáinkat, amelyek megbízható minőségben és kedvező áron érhetők el. Nézzen szét további klíma ajánlataink között is.

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Tartalomhoz tartozó címkék: Hűtés