Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
en

Hasznos tudnivalók a fatüzelésű kandallókról

Hasznos tudnivalók a fatüzelésű kandallókról

A fatüzelésű kandallók nagyon régi, megbízhatóan működő fűtőberendezésnek számítanak és emellett igazán kellemes látványt is nyújtanak.

Fatüzelésű kandallók

A fatüzelésű kandallók nagyon régi, megbízhatóan működő fűtőberendezésnek számítanak és emellett igazán kellemes látványt is nyújtanak. Nem más, mint élő tűz a lakásban.

Működési elvük nagyon egyszerű. A tűztér kiemelkedően magas hőjével felmelegíti a környező levegőt, amitől fizikailag el van zárva, ezáltal a felmelegített levegő cirkulálása biztosítja a fűtést.

Érdemes figyelni arra, hogy gyakran és alaposan szellőztessünk.

A beüzemelést mindenképpen szakszervizzel vagy képesítéssel rendelkező szakemberrel végeztessük.

A kandalló részeit képezi a füstcső kimenet, a levegő szabályoztató, a tűztér (amely bélelve lehet samottal vagy vermikulittal), a hőálló üveg, a hamutálca és a fatároló rész.

Különféle kiegészítők is kaphatók a fatüzelésű kandallókhoz, úgy, mint a pillangószelep, a szűkítő vagy a hődob. A pillangószelep gyakorlatilag egy kis lemez a füstcső belsejében, amelyet úgy lehet forgatni, hogy a cső átmérőjét csökkentjük, ezáltal a levegőáramlás lelassul (ha zárjuk): ergo nem húzza ki a meleget a huzat. Elzárni csak tüzelés végén szabad. Akár a kandalló füstcsonkjába is be lehet építve. Amennyiben a kémény átmérője szűkebb, mint a kandalló füstcsonk átmérője, abban az esetben szűkítőt használhatunk. A hődob pedig a hőleadó felület megnövelésére szolgál, több kis csőbe tereli a füstgázt.

A kandallók fajtái helyzetük szerint lehet szabadonálló vagy beépíthető. Mindkét fajtából található a kínálatunkban. Ezenkívül létezik légfűtéses, illetve vízteres kandalló. A légfűtéses kandalló nagy előnye a gyors hőleadás, és az olcsó beszerelés. A vízteres kandalló beüzemelése ezzel ellentétben magasabb költséggel jár, ellenben radiátorra köthető és így több helyiségben is megoldható a fűtés, amely egyenletes meleget biztosít otthonunkban.

A kandallók esetében beszélhetünk lemezkandallóról, öntöttvas kandallóról vagy lemezkandallóról öntöttvas elemekkel.

Oldalborítás szerint lehetnek szürke lemezkandallók, vagy festett lemezkandallók, vagy csempés illetve zománcozott kivitelű kandallók.

Kínálatunkban megtalálható íves kandalló, sütős kandalló, sarokba állítható kandalló, illetve többüveges kandalló.

A fűtőberendezés kiválasztásakor fontos mérlegelni néhány szempontot. Figyelembe kell venni a nyílászárókat, a szigetelést, illetve, hogy hány légköbmétert szeretnénk felfűteni. Általánosságban elmondható, hogy 1 kW körülbelül 12,5 m3 befűtésére alkalmas (kb. 5 nm/kW). Példa: egy 6 kW-os készülék 75 m3-t képes befűteni (kb. 30 nm-es helyiség).

A kémény fontos részét képezi a fatüzelésű kandallók használatának. A kémény egy olyan csatorna, amely elvezeti az égésterméket a házból. Az égéshez elegendő friss levegőt kell biztosítani (40 légm3/óra). Egy jó kéménynek megfelelő huzattal kell rendelkeznie (megfelelő magasság, átmérő, füstgáz hőmérséklet figyelembevétele). Minden kazánt és kandallót bekötés során engedélyeztetni kell a kéményseprővel. Ez kötelező, jogszabály írja elő, ellenkező esetben nincs garancia a termékre.

A fűtőkészüléket sima, vízszintes és tűzálló talajra kell helyezni, amely a súlyát elbírja. A készüléket a gyúlékony tárgyaktól min. 50 cm-re kell elhelyezni (a készülék hátuljától: min. 50 cm, a készülék oldalaitól: min. 50 cm, a sugárzási terület körül: min. 80 cm). A helyiségben, amelyben a készüléket üzemelteti, biztosítani kell az elegendő mennyiségű levegő utánpótlást. Csak a gyártó által előírt átmérőjű füstcsöveket szabad használni. Ami szintén fontos tudnivaló, hogy az első begyújtásnál ne maximális teljesítménnyel üzemeltesse a készüléket.

A készülékhez az előírt tüzelőanyagot szabad csak használni, máskülönben a magasabb hő értékű tüzelőanyag használata esetén a kandallót túlterheli. Csak megfelelően száraz fával érdemes tüzelni.

Kandalló kínálatunkban mindazonáltal megtalálhatóak a szabadonálló kandallókon kívül beépíthető kandallók, pellet kandallók és elektromos kandallók is.

Kínálatunkban szerepelnek WarnexHunor, Technical, Wamsler, Ferguss, Panadero, Home termékek is. Több fajta méret, küllem, szín, teljesítmény alapján választhatja ki az Önnek megfelelő kandallót. A törökbálinti telephelyünkön - ahol a bemutatótermünk is található-, személyesen is megtekinthetőek a készülékek bármely hétköznapon. Készséggel állunk rendelkezésére és segítünk megtalálni Önnek a legjobb megoldást.

Várjuk szeretettel, nézzen be hozzánk!

Tartalomhoz tartozó címkék: Fűtés