Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
en

Az okosórák

Az okosórák

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek napjainkban az okosórák.
Tudtad, hogy a világ első digitális órája, az 1972-ben piacra dobott Pulsar Time Computer volt?

A hagyományos karórákkal ellentétben egy okosóra nem csak az idő mutatására alkalmas, hanem számos más hasznos és praktikus funkcióval bír. Az okosóra gyakorlatilag egy számítógépesített karóra.

Tudtad, hogy a világ első digitális órája, az 1972-ben piacra dobott Pulsar Time Computer volt, amely 2100 dollárba került? A Hamilton Watch Company célcsoportját az akkori innovátorok képezték.

A következő mérföldkő a Seiko vállalat nevéhez kötődik. A Seiko cég 1983-ban dobta piacra a T001-et mindössze 495 dollárért, amit azért szintén kissé drágállott akkoriban az átlagember. Érdekesség, hogy az óra feltűnt az egyik James Bond filmben ( Octopussy, 1983. ).

A mai okosórákra leginkább hajazó készülék szintén a Seiko terméke, amely az RC-20 Wrist Computer névre hallgatott. Ennek a karórának 8 bites processzora volt, 2 kilobyte memóriája és 8 kilobyte-nyi háttértára. Emellett volt benne határidőnapló, világóra, számológép és jegyzetfüzet.

A következő evolúciós lépcsőfok az 1994-ben megjelent Seiko MessageWatch volt, 80 dollárért. Ebbe egy pager, egy hangposta és egy információs szerviz szolgáltatását tették bele. Havi előfizetésért cserébe a lottószámokról, tőzsdeindexekről, hírekről és az időjárásról lehetett információkat kapni.

Az első karóra, amelyen Linux operációs rendszer futott, az a Steve Mann saját fejlesztésű eszköze volt 1998-ban. 1999-ben pedig a Samsung kiadta a SPH-WP10-et, az első olyan órát, amely már telefonhívásra is alkalmas volt.

A következő 5-10 évben az okosórák fitneszszenzorok kiépítésével telt el, hiszen nagy igény mutatkozott az edzés és az alvás vizsgálatára.

2012-ben volt ismét egy nagy előrelépés, megjelent a Pebble okosóra. Ezt követően már a Samsung, a Sony és a Qualcomm is sajátmárkás okosórákat dobott piacra.

2014-ben az Apple is bejelentette, hogy lesz okosórájuk, az Apple Watch. A fellendülő kereslet után egyre több gyártó látott meg potenciált az okosórákban.

Mostanra már számos gyártótól vásárolhatunk okosórát, fitness karpántot. Kínálatunkban megtalálod többek között a Garmin, a Xiaomi, az Apple, a Garett, a Huawei, a Samsung, a Fitbit, az Acme, a Honor, a Media-Tech, a PIQ és a TomTom termékeit.

Egy okosóra kiválasztása előtt fel kell mérni az igényeinket, hogy pontosan mire is szeretnénk használni, milyen funkciók számítanak, és mik azok, amik elhanyagolhatóak. Sok esetben számít például az óra mérete, a választható számlapok száma, a cserélhető szíj, a minél több különböző sporttevékenység felismerése, az integrált GPS, a zene lejátszás, a pulzusmérés, véroxigénszint mérés lehetősége, telefonálás lehetősége, alvásunk monitorozása, a minél hosszabb akkumulátor üzemidő.

Léteznek egyszerű sportkarórák, aktivitásmérő fitneszkarpántok és széleskörű funkcióval ellátott okosórák.

Ha fontos számodra a sport, az edzésed és a mindennapi aktivitásod nyomon követése, akkor érdemes olyan okos órát választani, amely az alábbi funkciókkal bír:

·        pulzusmérés,

·        véroxigénszint mérés,

·        GPS helyzetmeghatározás,

·        beépített GPS nyomkövető,

·        edzési mód kiválasztásának lehetősége,

·        edzés bejegyzések rögzítése,

·        automatikus edzés érzékelés,

·        alvásfigyelés,

·        a telefonról hallgatott zene lejátszásának vezérlése.

Az okosórád rögzítheti lépéseid számát, megtett távolságot, elégetett kalóriákat és egyéb adatokat, így napról napra nyomon követheted a fejlődésed. Emellett olyan adatokat is rögzít, mint például a közepes és nagy intenzitású aktivitás időtartama és az állóképesség. Az órád támogatja az olyan edzés típusokat, mint például kültéri futást, beltéri futást, kültéri sétát, kültéri kerékpározást, beltéri kerékpározást, beltéri úszást, nyílt vízi úszást, szabad edzést, beltéri sétát, evezést. Az órádon ellenőrizheted a valós idejű edzés adatokat is.

Az órád figyeli az alvásminőségét, amikor alvás közben viseled. Automatikusan felismeri, mikor elalszol, felébredsz, illetve, hogy könnyű vagy mély alvásban vagy-e. Az alvásmegfigyelő technológia pontosan elemzi a mély alvást, a könnyű alvást, a REM alvást, és amikor felébredsz, értékeléseket és ajánlásokat nyújt az alvás minőségére vonatkozóan.

Az automatikus edzés érzékelésnek köszönhetően felismeri az edzés állapotát. Miután engedélyezted ezt a funkciót az óra edzésbeállításaiban, az órája emlékeztet téged, hogy kezdd el az edzés rögzítését, amikor intenzívebb tevékenységet észlel. Vagy figyelmen kívül hagyhatod az emlékeztetőt, vagy elkezdheted az edzés rögzítését.

Az órád támogatja a stresszfigyelést, légzési gyakorlatokat és nyugtató gyakorlatokat javasol, hogy hozzá segítsen a mindennapi jobb közérzethez.

Egy okosóra tehát nagyon hasznos, megbízható társunk lehet, aki figyel az egészségünkre, és akinek segítségével mi is figyelemmel kísérhetjük fejlődésünket.

Mi csak ajánlani tudjuk őket. Nézz szét kínálatunkban és válaszd ki a hozzád legjobban passzoló „edzőtársat” !