Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
en

A klímaberendezés tisztításának fontossága egészségügyi szempontból

Miért fontos a klímaberendezés karbantartása és vajon milyen kapcsolatban áll a légiós betegséggel?

Mint minden készüléknek, így a klímának is fontos a karbantartása, tisztán tartása. Egy légkondicionáló gép megvásárlása hosszútávú és gazdaságos befektetésnek számít, ezért fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy zavartalanul és hosszú időn keresztül élvezhessük a klíma által nyújtott szolgáltatásokat.

A mai inverteres klímák fűtésre is alkalmasak, így nem csak a nyári szezon elején (tavasszal), de a fűtési szezon előtt is (ősszel) ajánlott egy alapos tisztítás.

Tudniillik a készülék működése során felhalmozódhatnak olyan szennyeződések, amelyek nem csak az egészségünkre vannak negatív hatással, de klímánk élettartamára, működésének hatékonyságára, ezáltal pedig a fogyasztására, végső soron pedig a pénztárcánkra. 

Szennyeződések alatt nem csak a porra kell gondolni, emellett ugyanis vannak igencsak káros mikroorganizmusok, mint például a baktériumok, a vírusok és a gombák. A készülék nedves, párás és meleg belseje ugyanis kedvező táptalajt nyújt nekik és ily módon könnyen elszaporodhatnak. 

Bizonyára ismerősen csenghet a legionárius vagy más néven légiós betegség. A kórképet azért hívják légiós betegségnek, mert a kórokozó először egy a koreai háborúban járt háborús veteránoknak tartott találkozón jelent meg 1976-ban az Egyesült Államokban. Egy philadelphiai szállodában ugyanis tömeges megbetegedés lépett fel egy rosszul karbantartott klímaberendezés miatt. 

Ezt a fertőzést a Legionella baktérium okozta, amely egyébként alacsony koncentrációban megtalálható a szabad vizekben úgy, mint tavak, folyók és egyéb vízgyűjtők. Számuk végsősoron az ember által készített vízrendszerekbe lépésekor nőhet meg, ahol adottak a feltételek a szaporodáshoz. Valójában bármilyen rendszer esetén, amely a levegőben vízcseppeket képez és benne a víz hőmérséklete 20 Celsius fok fölé emelkedik, szükséges mérlegelni a Legionella-fertőzés kockázatát, hacsak rendszeres megelőző intézkedéseket nem vezetnek be.

Érdekesség, hogy a kórokozó csak inhalálással fertőz, az ivóvíz fogyasztásával azonban nem. Amennyiben fellép a betegség, a következő tünetekkel kell számolni: gyengeség, magas láz, fejfájás, száraz köhögés, hidegrázás és légzési nehézség. Veszélyes baktériumról van szó, hiszen megtámadhatja a tüdőt és tüdőgyulladáshoz vezethet. A betegség antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

De ezen felül még előfordulhat jó néhány betegség. Itt van például a Pontiac-láz, amely a legionárius betegség egy enyhébb válfaja, és közepesen erős influenzaszerű tüneteket produkál. Ennél a betegségnél nem lép fel tüdőérintettség és könnyebben gyógyítható.

A gombák közül az Aspergillus gombát kell kiemelnünk. Egyrészt a tüdőben szeret megtelepedni, ahol napokon belül képes elszaporodni és súlyos szövetkárosodást okozni, másrészt pedig a hallójáratokat támadja meg. Tünetei között szerepel a nehézlégzés, mellkasi fájdalom és a véres köpet, de megjelenik a láz és a hidegrázás is.

Nátha, illetve megfázás is felléphet, amennyiben túl nagy hőmérséklet különbség van a kinti hőmérséklet és a klímával hűtött helyiség között. Figyeljünk arra, hogy maximum 6-8 fok különbség legyen a kinti és a benti hőmérséklet között, hogy ne terheljük meg szervezetünket!

Ezenkívül szót kell ejteni arról, hogy ízületi gyulladások is jelentkezhetnek, amelyek komoly fájdalommal járhatnak. Ne hagyjuk, hogy a klíma huzamosabb ideig fújjon ránk!

Fontos tehát látni, hogy egészségünk védelméért mindenképpen szükséges tisztán tartani a klíma berendezésünket, a kellőképpen hatékony és szakszerű tisztítást pedig bízzuk szakemberre!

Legyen Ön is tudatos klímahasználó és óvja készülékét rendszeres tisztítással!

Tartalomhoz tartozó címkék: Hűtés