Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
en

H tarifa

H tarifa
Mit kell tudni a H  tarifa igényléséhez? Mit jelent a H tarifa? Mennyibe kerül a H tarifa kWh?

Az H tarifa egy speciális áramdíjszabás, amelyet a hőszivattyúk és megújuló energiaforrásokból, például a napenergiából működtetett fűtési rendszerekhez fejlesztettek ki.

A legfontosabb jellemzője, hogy nem elérhető egész évben: fűtési célra a legkedvezményesebb áron csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe.  A díja 23,5 Ft/kWh, és a H árszabás esetén a fűtési idény fogyasztására nem kerül alkalmazásra lakossági piaci ár. Létezik H árszabás fűtési idényen kívüli fogyasztásra is 2523 kWh/év-ig, ez 35,2 Ft, felette pedig 70,1 Ft. (Az árak bruttó árak és a 2022 augusztus 8. utáni állapotot tükrözik.)

Az áramszolgáltatás terén számos lehetőség áll a lakosság rendelkezésére, köztük az általános A1 tarifa, a két zónaidős A2 tarifa, a vezérelt áramként ismert B tarifa, valamint a hőszivattyús berendezésekhez kialakított Geo tarifa.

Az A1 tarifa ára 2523 kWh/év-ig 35,2 Ft/kWh kedvezményes áron érhető el, míg 2523 kWh/év felett 70,1 forint az árszabás. Az A2 tarifa csúcsidőszakának ára 43,4 Ft/kWh, míg a völgyidőszak ára mindössze 32,7 Ft/kWh.

 

A B tarifa csak olyan vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező készülékekhez használható, amelyek külön mérőre vannak kötve, például a hőtárolós készülékekhez ajánlott. A Geo tarifa csak az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. kereskedelmi szerződéssel érhető el, és kizárólag a hőszivattyús berendezésekhez ajánlott.

A H tarifa igénylése

Az igénylés első lépése a lakóhelyünk szerinti áramszolgáltatóval való kapcsolatfelvétel, ők tudnak pontos tájékoztatást adni, hogy milyen dokumentumokat szükséges kitölteni és benyújtani, mert ezek szolgáltatónként eltérőek lehetnek. Általánosságban elmondható, hogy szükség van egy kitöltött igénybejelentőre, illetve a csatlakoztatni kívánt készülékek adatlapjára.

Második lépés, hogy villanyszerelő szakembert keresünk, aki felülvizsgálja a mérőóra helyét és elvégzi a szükséges munkálatokat.

A fogyasztási költség megbecsléséhez használjunk H tarifa kalkulátort.